Ερευνά τον τρόπο που τα φυτά αντιστέκονται στις ασθένειες.
Ο Παναγιώτης Σαρρής είναι Μοριακός Βιολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας των φυτών στο Πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία. Ερευνά το πώς τα φυτά αντιστέκονται στις ασθένειες και το ρόλο που παίζουν σε αυτό τα παθογόνα. Χρησιμοποιώντας τη μοριακή βιολογία, τη γενετική και τη βιοχημεία, ο Δρ. Σαρρής μελετά τη μοριακή βάση στην αλληλεπίδραση φυτών-μικροβίων με τους ξενιστές τους, και την ενεργοποίηση της φυσικής ανοσίας τους.
Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1974 και κατάγεται από την Ιεράπετρα της Κρήτης.
Πήρε το πτυχίο του στη Μοριακή Βιολογία το 1999 από το Πανεπιστήμιο “St. Kliment Ohridski”, στο Τμήμα Βιολογίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το 2000 πήρε το μεταπτυχιακό του στην «Κλινική Χημεία» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2004 πήρε επίσης μεταπτυχιακό στη «Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία των φυτών», από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Imperial College από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τέλος, το 2009 πήρε το διδακτορικό του στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης («Μοριακή Μικροβιολογία και Βιοτεχνολογία»).
Από τον Ιούνιο του 2009 ως τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Μεταδιδακτορικός Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας των Φυτών του τμήματος της Βιολογίας.
Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 ήταν Μεταδιδακτορικός Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στη Σχολή Ιατρικής. Από τον Ιούνιο του 2012 ως το Μάιο του 2014 ήταν Ανώτερος Μεταδιδακτορικός Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο The Sainsbury Laboratory του Πανεπιστημίου East Anglia, Norwich Research Park του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τον Ιούνιο του 2014 ως το Νοέμβριο του 2015 ήταν Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης και πάλι στο ίδιο εργαστήριο και Πανεπιστήμιο.
Από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας Φυτών στο Πανεπιστήμιο του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε προηγούμενη συνέντευξή του η επιλογή του να αφήσει την Ελλάδα για να σπουδάσει στο εξωτερικό ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει τεράστια μείωση στη χρηματοδότηση της έρευνας και των πανεπιστημίων. Η ποιότητα της έρευνας δέχεται τεράστιο πλήγμα και οι νέοι επιστήμονες εξαναγκάζονται να αφήσουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Αν σε αυτά προσθέσεις και τον παράγοντα της γραφειοκρατίας, τότε έχεις την πλήρη εικόνα του προβλήματος στην Ελλάδα».
Ο Δρ Σαρρής πρόσφατα αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δουλέψει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, όπου από το 2017 είναι επικεφαλής του τμήματος Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας Φυτών.
«Είναι ένας μύθος που πλανάται πάνω από τη χώρα, πιστεύουν οι Έλληνες ότι κάπου εκεί έξω, για κάθε Έλληνα υπάρχει μια θέση για να πάει να διαπρέψει. Δεν είναι αλήθεια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και απαιτεί πολύ δουλειά», λέει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Να σημειώσουμε πως έχει περισσότερες από 30 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε υψηλού κύρους περιοδικά, όπως τα Science, Cell, Nature και άλλα.