Σε τρία μαθήματα προσανατολισμού εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων (ΓΕΛ), «ανοίγοντας» έτσι τη δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάζονται στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Σπουδών Υγείας εξετάζονται στη Βιολογία.
Δείτε εδώ τα θέματα των Μαθηματικών
Τα θέματα στα Μαθηματικά σε γενικές γραμμές ήταν εύκολα για σωστά προετοιμασμένους μαθητές, με εύκολη θεωρία, με το 2ο και το 3ο θέμα να είναι βατά και τα περισσότερα υποερωτήματα να μην απαιτούν ιδιαίτερη αφιέρωση χρόνου ώστε να λυθούν.
Σύμφωνα με το σχολιασμό του ΟΕΦΕ :
Ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι τα φετινά θέματα μέχρι τον βαθμό 15. Προοδευτικής δυσκολίας μετά, με κορύφωση το ερώτημα Δ4 όπου η αντιμετώπιση από τους μαθητές απαιτούσε ιδιαίτερες αλγεβρικές δεξιότητες.
ΘΕΜΑ Α: Κλασικό θέμα εξέτασης της θεωρίας δίχως παγίδες.
ΘΕΜΑ Β: Γνωστά ερωτήματα στους μαθητές μικρής έως μέτριας δυσκολίας.
ΘΕΜΑ Γ: Διαβαθμισμένης δυσκολίας θέμα που εξέταζε ευρύ μέρος της ύλης. Χρειαζόταν προσοχή το ερώτημα Γ4.
ΘΕΜΑ Δ: Στα ερωτήματα Δ1, Δ2, Δ3 οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Το Δ4 δυσκόλεψε πολύ τους μαθητές αφού απαιτούσε σύνθετη σκέψη και καθαρό μυαλό, στοιχεία που στο τέλος της τρίωρης εξέτασης δεν τα διέθεταν.
Δείτε εδώ τα θέματα της Βιολογίας
Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές ήταν αρκετά απαιτητικά και όποιος δεν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως δεν θα μπορούσε να απαντήσει. Χρειάζονταν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς κάλυπταν το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης και ακόμη και οι ερωτήσεις πολλαπλής ήταν πιο δύσκολες απ’ ό,τι συνήθως.
Δείτε εδώ τα θέματα των Αρχαίων
Τα θέματα στα Αρχαία ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές, καθώς το διδαγμένο κείμενο ήταν πιο απαιτητικό από το περσινό και το αδίδακτο ήταν στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας με πέρυσι.