Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Ενιαίων Λυκείων κλήθηκαν σήμερα να εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών, στο οποίο εξετάστηκαν σε σημαντικά μειωμένη ύλη. Ωστόσο τα θέματα εξετάζουν σημαντικό τμήμα της ύλης.
Επιπλέον τα θέματα χαρακτηρίζονται λογικά ως προς την ποιότητα των ερωτημάτων τους και εντός της εξεταστέας ύλης του τρέχοντος σχολικού έτους. Ο χρόνος εξέτασης ήταν επαρκής για την διαπραγμάτευση και των τεσσάρων θεμάτων. Στο σύνολό τους είναι σχετικά με τη φιλοσοφία του σχολικού βιβλίου, όχι βέβαια στο βαθμό που ήταν τα αντίστοιχα των Πανελλαδικών του 2020. Παρόλα αυτά είναι θέματα που περιλαμβάνονται στα σχολικά βοηθήματα και σε γενικές γραμμές τα έχουν δουλέψει οι μαθητές. Συνοψίζοντας τα φετινά θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού χαρακτηρίζονται διαβαθμισμένης δυσκολίας και είναι ελάχιστα πιο εύκολα διαχειρίσιμα από τα περσινά.
Αναλυτικά:
Θέμα 1ο: Αποτελεί θέμα θεωρίας. Να σημειώσουμε ότι φέτος έπειτα από 4 χρόνια δε ζητήθηκε αιτιολόγηση ισχυρισμού (αντιπαράδειγμα). Οι μαθητές στο συγκεκριμένο θέμα θα συγκεντρώσουν περισσότερες μονάδες σε σχέση με τους μαθητές που εξετάστηκαν στο αντίστοιχο περσινό 1ο Θέμα.
Θέμα 2ο: Εξετάζει γνώσεις και δεξιότητες στις στοιχειώδεις έννοιες. Δε θα δυσκολέψει τους διαβασμένους μαθητές.
Θέμα 3ο: Σχετικά βατό θέμα στα ερωτήματα Γ1 και Γ2ιι) με διαβάθμιση στη δυσκολία των ερωτημάτων. Το Γ1 θυμίζει το αντίστοιχο περσινό θέμα, αλλά είναι σαφώς ευκολότερο και χρειάζεται λιγότερες πράξεις. Το ερώτημα Γ2ιι) περιλαμβάνει τριγωνομετρία. Δε θα δυσκολέψει τους μαθητές που έχουν έχουν σωστές βάσεις στα μαθηματικά από τις προηγούμενες τάξεις και ειδικά τη Β’ Λυκείου. Το Γ3 είναι συνδυαστικό θέμα που απαιτεί βασικές γνώσεις Άλγεβρας Α λυκείου. Δε θα δυσκολέψει τους πολύ καλά διαβασμένους μαθητές το ερώτημα Γ4.
θέμα 4ο: Τα τέταρτα θέματα πάντα περιείχαν ερωτήματα με απαιτήσεις. Θεωρείται αρκετά δύσκολο για καλά προετοιμασμένους και με κριτική ικανότητα μαθητές. Το Δ1 εξετάζει δεξιότητες στις στοιχειώδης έννοιες, ωστόσο αρκετά ποιο δύσκολο είναι το Δ2. Στα ερωτήματα Δ3 και Δ4 απαιτείται επιπλέον γνώση και δεξιότητα. Το Δ3 ήθελε πάρα πολύ καλό χειρισμό των πράξεων ενώ το Δ4 θα γραφτεί σωστά από ελάχιστους μαθητές.
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Υπεύθυνος σπουδών φροντιστηρίου Π 3,14
Θεμιστοκλέους 61, Καλαμάτα
FB: Φροντιστήριο Π 3,14 / Φροντιστήρια Καλαμάτα
Instagram: frontistirio_pi314/